Després de provar els motors Yamaha PW-X, Bosch i Brose 2017 per separat, esperàvem aquest moment per poder enfrontar-los directament i veure quin d’ells ens aporta més plaer i major diversió en cada situació. Aquest és l’objectiu de les ebikes (eMTB), divertir-nos en tot moment: pujant, baixant buscant nous límits. Aquí no cal demostrar res, el que compta és gaudir al màxim. “Aquesta és la nova fórmula”.

Per a aquesta primera prova vam escollir una bonica ruta al Montseny (Montseny-Pla de la Calma-Collformic-Montseny) d’35 Km i un desnivell acumulat de 1.200m. i 3 eMTB:

– Haibike SDuro Allmtain 7.0 (Motor Yamaha PW-X i Bateria de 500kW) (Parell 80 Nm)

– Haibike XDuro Allmtn RC (Motor Bosch CX i Bateria de 500kW) (Parell 75 Nm)

-Bulls E-STREAM EVO FS 3 RS (Motor Brose i Bateria de 650Kw) (Parell 90 Nm)

Les 3 bicicletes són de categories i preus similars i munten recorreguts de suspensió de 150mm així com rodes 27’5 (2 plus de 2,80 i una 2,35). Vam intercanviar les bicicletes durant el recorregut i vam comentar les sensacions que ens transmetien.

Yamaha PW-X

La primera impressió és que el motor Yamaha PW-X és un tret (80Nm), amb la seva cinquena assistència puges com una moto, el seu comportament és suau i alhora contundent pel que fa a lliurament de potència. És molt fi i dóna una sensació de pedaleig bastant natural. D’altra banda (millorant molt respecte a l’anterior) s’estira fins a altes voltes donant-nos parell fins 120rpm (no com el PW que defallia passades les 80rpm) amb la qual cosa es pot practicar una conducció més esportiva sense por de quedar-nos mai sense potència.

Les 5 assistències et donen la possibilitat de trobar sempre la més adequada per seguir el ritme que vols en cada moment.

El motor és silenciós, però no tot el que esperàvem, sobretot en alts nivells d’ assistència i a altes cadències. En aquest aspecte no notem molta evolució respecte el motor anterior (Segons Yamaha és més silenciós), ni sobre la majoria de motors del mercat que fan més o menys el mateix xiulet a altes revolucions (excepte BROSE que fa menys). Pensem que per aconseguir un màxim plaer de conducció hauríem oblidar-nos que portem un motor, amb la qual cosa haurien d’aconseguir motors totalment silenciosos.

Un aspecte menys aconseguit és el nou display de Yamaha, aquest està encertadament integrat per Haibike però els seus gràfics són poc llegibles. Sort que se’ls ha ocorregut posar un pilot que s’encén en diferents colors depenent de l’assistència seleccionada ja que segons els reflexos del sol no és ràpid veure que assistència tenim seleccionada. Han volgut reduir l’enorme pantalla anterior com Bosch ha fet amb el Purion però aquest està molt ben resolt i el de Yamaha ……… NO. (Això sí té molta informació i possibilitats de configuració).

Per acabar, la bateria de 500kW és suficient ja que finalitzada la ruta encara disposàvem de 2 ratlles de 6 i la pujada es va realitzar en la seva totalitat abusant molt de les altes assistències ja ritmes elevats, tot i així creiem que podríem haver realitzat mínim 15Km + en altes assistències.

Brose

Anem amb l’amic Brose, aquí ens trobem amb un motor diferent als altres del mercat, perquè corri molt cal esforçar-se al màxim, a igualtat de condicions no pot seguir el ritme de Yamaha ni de Boch, però per contra i sense cap dubte segueix sent el més suau, silenciós i natural dels tres. El seu funcionament està basat més en la força que imprimim en els pedals que en la cadència, de manera que si ens esforcem tira molt, i sinó la velocitat serà inferior als altres dos comparats (Per portar un ritme similar a les altres dos, ens cansarem més segur).

Això si ens agrada molt aquesta sensació, d’oblidar-nos inconscientment que portem un motor, de no saber si està apagat o encès, aquí no hi ha un altre millor.

La nostra unitat de proves tenia només 3 assistències, per al nostre gust poc adequat ja que notem un salt molt gran entre una i altra assistència. Per sort aquest petit inconvenient a dia d’avui es pot resoldre fàcilment, ja que BMZ confirma una actualització per disposar de 4 assistències, això en la nostra opinió és una millora important, que ja està disponible per a les unitats 2016-2017. Pel que fa a l’assistència màxima és menor comparada amb els altres dos motors, els teòrics 90Nm i 320% d’assistència no acabem de trobar-los i la nostra sensació real és de no disposar de més de 70Nm i assistències properes a 280% + – (que “no és poc “i en condicions d’ús normals és més que suficient, però comparat amb els altres dos motors la diferència és apreciable). Respecte al minimalista display de sèrie (en Brose) és bonic però només això, no ens dóna cap tipus d’informació, per sort la nostra Bulls muntava l’enorme pantalla opcional però molt llegible i amb molta informació fins i tot ens permet veure la força que estem exercint nosaltres en un costat de la pantalla i la que està realitzant el motor en aquest mateix moment, les calories gastades … .., sincerament està molt bé (excepte en les seves dimensions i ancoratge, molt exposat en cas de caiguda). Pel que fa a l’autonomia, els 650Kw es noten i la bicicleta va arribar amb 3 ratlles de 5 totals, la veritat és que 150Kw de + és molt però segons altres sortides que hem realitzat la sensació és que el motor és una mica menys eficient que el de Yamaha i Bosch, i que si tingués la bateria de 500kW creiem que es quedaria tirat el primer, amb la qual cosa aquest motor que en altres marques es munta amb menys de 500Kw ha de tenir una autonomia justeta en la nostra opinió. Aquí BULLS ho ha clavat. I és la que ens portarà més lluny.

Bosch Performance CX

Ara anem amb el vell amic Bosch Performance CX, un motor molt esportiu, contundent en el seu lliurament de potència, un motor que ha evolucionat molt i tot i ser el menys natural i el més elèctric, el seu funcionament global és molt bo, s’ha millorat molt el soroll del motor, sent ara bastant silenciós, tot i així quan puja de voltes segueix notant-se, igual que Yamaha. El seu petit pinyó de sortida al motor no ajuda en aquest sentit obligant a muntar a la majoria de models de doble suspensió sistemes per guiar la cadena dels quals generalment produeixen un increment de decibels. El motor, igual que Yamaha, s’estira fins 120rpm i està ple de potència, el que permet realitzar una conducció molt esportiva. L’acabat dels polsadors i display estan pel que fa a qualitat percebuda per sobre dels altres dos. La bateria de 500kW permet una autonomia molt similar al Yamaha, segons els displays només 2 km menys que la Yamaha en mateix nivell d’assistència, un cop acabada la ruta, encara que tampoc podem fiar-nos molt del que diuen els displays, la nostra percepció en diferents sortides és que a aquestes assistències, el motor Bosch gasta més que Yamaha i menys que Brose. A més era l’única bicicleta que no muntava rodes PLUS i això a nivell de roçament es nota (aquesta és l’única desavantatge de les rodes 27.5+, tota la resta són avantatges: més comoditat, més adherència millor tracció, major diàmetre de la roda, major rigidesa (Llantes + amples) …… .Genial. Això sí en secció 2,80. Més ho veiem exagerat).

Com a última conclusió, us direm que no hi ha unanimitat entre nosaltres 3, sobre quin motor és el millor, (estem comparant els tres motors actualment més muntats en el mercat per les marques de més prestigi en el món, i els tres en la nostra opinió funcionen molt bé). Cada motor té els seus pros i contres, el millor seria una barreja del millor de cada un, però on sí coincidim és en què el Yamaha PW-X és el més equilibrat. El que pot oferir més dosis de diversió a diverses tipologies de client, en definitiva el més versàtil.

Però compte, al final caldrà valorar el perfil de cada usuari, els seus gustos i usos per prendre la decisió més encertada.

Resum sensacions / valoracions de la Prova: (Posició i nota de l’1 al 10 essent 10 el millor)

Cuadre puntuació Yamaha-Bosch-Brose

Fins aviat. Ens veiem a NOULIMITS,

 ¿Encara no ets Elèctric?