Les millors ebikes, al nostre parer, són les que munten motors centrals, ja que el repartiment de pesos i les sensacions de pedaleig les converteixen en les més adequades per gaudir. Entre aquestes, hi ha 3 motors que destaquen per la seva gran qualitat i la seva excepcionalfuncionament, sens dubte el millor del mercat actual .

Però quin és el millor ?

* Yamaha : Comencem per l’últim en arribar al mercat Europeu, el japonès de Yamaha , és un motor molt compacte i lleuger ( només 3,5 kg ) , amb un parell màxim de 70 Nm i una assistència màxima del 280% , és el motor més potent del grup . Una de les seves característiques és la seva resposta immediata a l’exercir força en els pedals ( en els altres hi ha un lleuger retard ) , una altra característica és el seu so molt agradable , amb un lleuger xiulet a mesura que guanyem revolucions , el que incita a portar alt de voltes . El motor va associat a una bateria de 400 Wh amb una vida útil de 700 càrregues completes abans de perdre efectivitat. El que ens permetrà utilitzar-la en plenes condicions entre 3/5 anys depenent de l’ús . Finalment destacar que és l’únic motor central que permet muntar dos plats amb la qual cosa podem disposar de fins a 20 marxes .

* Bosch : El segon motor és com no el referent de qualitat i funcionament fins a la data , l’alemany Bosch , amb dues versions en el mercat ” Active ” de 48 Nm de parell i un altre anomenat ” Performance ” de 60 Nm . Es caracteritza per un funcionament molt lineal i ofereix possiblement les sensacions més naturals , per la seva electrònica molt evolucionada , el de 60 Nm va molt bé , el de 48 Nm es queda una mica curt comparativament ia més la teòrica guany d’autonomia per tenir menys força no és real ja que per anar al mateix ritme que amb el performance has de forçar més el motor i al final acabes gastant el mateix. Pel que fa a la força del motor , El ” Performance ” és molt similar al de Yamaha La seva màxima assistència arriba al 275% , per contra és més voluminós i pesat ( 4Kg ) , el seu soroll no és tan agradable , i té una certa cadència ( molt lleu ) entre que exercim força al pedal i el motor comença a ajudar-nos. La seva bateria és de la mateixa capacitat que la del motor Yamaha 400 Wh però la seva vida útil és de 500 cicles de càrrega completes . L’únic problema real d’aquest motor és el preu , abans estava justificat ja que era sens dubte el millor amb diferència , però ara ja no està tan clar . Les ebike que munten el motor més potent ( Performance ) són clarament més cares que les que munten els altres dos motors .

* Impulse 2.0 : Finalment tenim el motor impulsi 2.0 , també de procedència Alemanya , és un motor de funcionament molt suau i alhora molt potent en aquesta última versió ( el 1.0 era poc potent ) , amb 70 Nm de parell, el seu avantatge respecte als altres és sens dubte la possibilitat de disposar de bateries de fins a 612 Wh que et permetrà anar a la lluna i tornar sense recarregar bateria . D’altra banda aquest motor té una característica única : la incorporació de l’anomenat Shift sensor , la seva funció és tallar la força del motor 250 mil·lisegons mentre es produeix un canvi de marxes , això es tradueix en canvis molt suaus , molt recomanables per a bicicletes urbanes , però al nostre parer incòmode per a una conducció agressiva en muntanya ja que es perd efectivitat . Finalment la vida útil de les seves bateries és molt superior a les que munten els seus competidors , ni més ni menys que 1.100 cicles complets amb la qual cosa tens bateria per estona .

Com a resum de les nostres proves , els tres motors estan molt a prop i les diferències són molt subtils , el motor Yamaha és més potent, el Bosch és molt agradable d’utilitzar en qualsevol situació i tot i tenir menys temps que els altres en terreny real és inapreciable , finalment el Impulse 2.0 és el més suau i còmode per a una conducció més urbana . El que està clar és que qualsevol dels tres és una molt bona elecció.